40 Saatte Kendisine Tam 23,75 Puan Fark Attı!

Öğrencim Tugay Bey’i 4 Eylül 2016 YDS’deki 40 Saatte 80 Puan Başarısı için kutluyorum.

Öğrencim Tugay Bey
Makine Mühendisi

Özel Paket: 40 Saat
Hedef YDS Puanı: 75
YDS İlkbahar 2016: 56.25
YDS Sonbahar 2016: 80

Teşekkürler Tugay Bey, emeklerimizin hakkını verdiğiniz ve sizden sonraki öğrencilerimi cesaretlendirdiğiniz için.

Tugay Bey benimle iletişime geçtiğinde 4 Eylül 2016 YDS için yaklaşık 5 haftamız kalmıştı. Önce kendisinden her öğrencimle paylaştığım Öğrenci Tanıma Formu’nu doldurarak aynı gün içinde bana göndermesini ve YDS Seviye Tespit Sınavı’nı en kısa sürede çözmesini istedim. Ardından, 4 Eylül 2016 YDS’den 75 puan almak için Cumartesi günü 3 saat (09:00-12:00), Pazar günü 3 saat (09:00-12:00) ve Çarşamba günü 2 saat (20:00-22:00) olmak üzere haftada 8 saat, 5 haftada 40 saat Skype üzerinden YDS İngilizce dersi yapmaya karar verdik.

Hemen hemen her öğrencim gibi Tugay Bey de ilk başlarda ‘öğrenilmiş çaresizlik’ içindeydi ve YDS İngilizcede 50’li puanlarda takılıp kaldığını, bunun üzerine çıkmanın imkânsız olmasa da oldukça zor olduğunu düşünüyordu. Fakat onu her şeye rağmen güçlü kılan, YDS İngilizceden alacağı 75 puanın çalıştığı şirkette kendisine imza yetkisi kazandıracak olmasıydı ve bu motivasyonla hiçbir dersimizi aksatmadan ve her seferinde dakik bir şekilde haftanın 3 günü ve 8 saat bilgisayar ekranının karşısına geçti.

En başından itibaren sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez gönderdiğim birer sayfalık çıkmış soruların cevaplarını düzenli olarak bir sonraki WhatsApp soru paylaşımından önce bana göndermeye gayret etti ve bu soru paylaşımlarının kendisine çok şey kattığını dile getirerek kendisi de hocası olarak beni motive etmeyi ihmal etmedi. Zaman zaman sorularla savaşsa da anlamadığı soruları çoğu zaman yine WhatsApp üzerinden bana sordu; öyle ki bazen sabahın erken saatlerinde, kimi zaman gecenin ikisinde birbirimizle sorular hakkında paylaşımlarda bulunduğumuzu anımsıyorum.

Öğrencilerime YDS İngilizceye dair bilgi vermek kolaydır, asıl zorlayıcı olan onların bu sınava motive olmalarını sağlamaktır; başlarda biraz zaman alır, sonrasında öğrenci-hoca ilişkisi çerçevesinde kendiliğinden yol alır. Tugay Bey öyle değildi, ‘öğrenilmiş çaresizliği’ne rağmen daha en başından YDS İngilizcede başarılı olmak için motivasyonu tamdı. Daha ilk soru paylaşımımda şunları yazmıştı: “Hocam sadece şıkları mı söyliyeyim, yoksa yorum yapmamı istiyor musunuz?” Bense, her öğrencimden beklediğim gibi, kendisine her bir soru için sadece doğru olduğunu düşündüğü seçeneği bana yazmasını, sonrasında ise takıldığı yerde soru sormasını söyledim. Ve öyle de yaptı, ben kendisine üç öğün soru gönderirken Tugay Bey bana gün geldi yedi sekiz öğün soru sordu, hatta kendisiyle yaptığım etkin kelime öğrenme yöntemlerine dair paylaşımlarıma kendi keşfettiği yöntemlerle karşılık verdi ve bunları diğer öğrencilerimle de paylaşabileceğimi söyleyerek sadece YDS İngilizcede değil paylaşımcı, güçlü kişiliği ile de benden artılar topladı.

Peki, Tugay Bey hiç zorlanmadı mı ya da yılmadı mı? Zorlandı. 10 Ağustos 2016 tarihinde, dersimizin ikinci haftası ve 4 Eylül YDS’ye üç hafta kala deneme sınavı amaçlı çözdüğü KPDS 2006 Mayıs için şu cümleleri kurdu: “Hocam KPDS 2006 Mayıs sınavı beni baya zorladı, hem kelimeler hem cümle yapıları hem de çok yakın anlamlı şıklar. Beklediğimden iyi gelmiş sonuç. Çünkü paragraflarda artık iyice sıkıcı olmuştu, bitsin diye uğraştım.” Yıldı diyemem ama bir ara dersimiz sırasında “Hocam, sanırım bu iş bir ay gibi kısa bir sürede olmayacak, keşke sizinle daha önce tanışsaydım!” dedi. Daha önce söylediğim gibi, en zorlayıcı kısım öğrencimi tekrar ayağa kaldırmaktı, fakat aynı Tugay Bey şu cümleleri de kurdu: “Hocam, artık kendimden vazgeçtim, sadece sizin şu emeklerinizi boşa çıkarmamak için çalışıyorum artık.” Büyüktü.

‘Phrasal verb’ soruları öğrencilerimin aklını en çok karıştıran kısımlardandır, oysa YDS İngilizcede sadece 2, bilemediniz 3 tane ‘phrasal verb’ sorusu sorulur; haliyle YDS’den 75 alma hedefi içindeki bir öğrenci için ‘phrasal verb’ soruları olmazsa olmaz değildir. Bu nedenle, ‘phrasal verb’ paylaşımlarımı normalde son 2 aya bırakırım, zaten her dersimizde çıkmış sorular arasında en az 1 tane ‘phrasal verb’ sorusu çözeriz. Tugay Bey ile ‘phrasal verb’ paylaşımlarıma hemen ertesi hafta, yani 30 gün kala başladım; derslerimiz sırasında yaptığımız küçük ‘phrasal verb’ sözlülerinde de dersini çalıştığını çoğu zaman belli ediyordu, her geçen gün daha da iyiye gidiyordu.

Fakat Tugay Bey’in bazen derslerimizde soru çözerken tutuk cevaplar verdiği anlar oluyordu, bunu günün yorgunluğuna mı yoksa bilgi eksikliğine mi vereyim, bilemiyordum. Diğer taraftan, hiç umulmadık anlarda, sanki hoca koltuğunda kendisi oturuyormuş gibi çok akılcı ipuçları yakalayarak soruları hiç takılmadan çözüyordu. Özellikle 5 haftalık derslerimizin sonlarına doğru soru çözmede oldukça akıcılık kazanmıştı, ders saatlerimiz dışında da sıkı çalışıyordu, deneme sınavı amaçlı çözdüğü çıkmış sınav sorularında netleri artmaya başlamıştı, başarılı olacağına dair inancı giderek artıyordu. Kendisine ilk derslerimizin birinde, bütün öğrencilerime söylediğim gibi, şunu söylemiştim: “YDS’de iki seçenek arasında kaldığınız 20 soru (100 soru üzerinden) olacak; bu ikilemde kaldığınız 20 sorunun hepsini doğru cevaplarsanız 80 alacaksınız, ola ki hepsi yanlış çıkarsa 60 alırsınız! O yüzden hedefinizi 75 olarak düşünmeyin, 85-90 almak için çalışın ki ola ki onu başaramazsak 80’lerde takılsın kalsın!” Nitekim Tugay Bey hedef yükseltti ve sınav günü 180 dakikanın hepsini kullandı, YDS İngilizcede 40 saatte 80 puan alma başarısını göstererek hem beni gururlandırdı hem de kendisinden sonraki öğrencilerimi cesaretlendirmesi için bu yazıyı kaleme almama vesile oldu.

Kısacası, Tugay Bey çok çalıştı, kendisinden istediklerimi harfiyen yerine getirmek için elinden gelenin en iyisini yaptı, sınav günü sakin kalmayı başardı ve fazlasıyla hak ettiği o güzel sonucu aldı: 80 Puan, YDS Sonbahar 2016!

Peki, Öğrencim Tugay Bey Ne Dedi?

Merhaba Kamber Hocam,

 

Öncelikle bu anlamlı yazınız ve iltifatlarınız için teşekkür ediyorum. Yazıyı okuyunca YDS maceramızı tekrar yaşamış gibi oldum ve bu sürecin aslında sanılanın aksine ne kadar keyifli geçtiğini farkettim.

 

Sizinle YDS’de hedeflerine ulaşacak diğer arkadaşlara bir fikir vermesi için ben de düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

 

YDS için kendim çalışmaya başladığımda belli bir disipline giremediğimi ve süreklilik için kendimi motive edemediğimi farkettim. Bu şekilde YDS gibi bir sınavda başarılı olamayacağımı bildiğimden profesyonel bir destek almak istedim. İnternette yaptığım araştırmalarda da sizin methinizi duydum ve sizinle irtibata geçtim. İlk başlarda sınava sadece 1 ay kalmış olmasının ve 50-60 bandındaki puanımı bu süre içerisinde en az 20 puan arttırmam gerektiğinin baskısını üzerimde çokça hissediyordum. Ancak sizinle birlikte yaptığımız bir kaç ders sonrasında üstümdeki baskı azaldı ve bu işi başarabileceğimize olan inancım arttı. 1 ayın sonunda da bu inancımın boşa çıkmadığını gördüm ve YDS’de almam gereken puanın üstünde bir puanı sayenizde alabildim. Bu başarıdaki en büyük etkenin disiplinli bir şekilde çalışmamız ve beni sürekli motive tutmanız olduğuna inanıyorum. Gerek Skype’tan yaptığımız düzenli derslerle, gerek gece gündüz Whatsapp’taki soru-cevaplarımızla her gün her an bir gelişim içinde olduğumu hissediyordum. Bu his de beni daha çok cesaretlendiriyor, daha çok motive ediyor, daha çok öğrenmeye teşvik ediyordu.

 

Sizinle ilgili pişmanlık duyduğum tek şey de; sizinle daha önce tanışmamış olmamdır ?

 

Sizin yardımlarınız olmadan istediğim puanı alamazdım, her şey için çok teşekkür ederim.