YDS İngilizcenin Püf Noktası: Çıkmış Sorular!

Geride kalan 10 yıllık YDS İngilizce öğretmenliği yaşamımda öğrencilerimden en sık işittiğim sorulardan biri ”YDS İngilizce için çıkmış sorulardan çalışmaya başlamak ne kadar doğru?” oldu. Öğrenciler çoğu zaman YDS İngilizce çıkmış sorularına ayrı bir önem atfederler ve iki temel nedenden dolayı çalışmaya çıkmış sorularla başlamaktan kaçınırlar:

1. Hiçbir şey bilmeden çıkmış sorulardan kaç doğru çıkarabilirim ki?
2. Çıkmış soruları en sona bırakayım ki YDS İngilizce öncesinde elimin altında ‘orijinal’ sorular bulunsun(!)

Her iki kaçınma nedeni de yanlış varsayımlara dayanır. Peki, neden YDS İngilizce çalışmaya çıkmış sorularla başlanması gerekir?

Hiçbir şey bilmeden çıkmış sorulardan kaç doğru çıkardığınızın hiçbir önemi yoktur. 80 sorudan 10 doğru çıkarabilirsiniz ya da 1 doğru çıkarabilirsiniz veya YDS İngilizcede nispeten iyisinizdir de 50 doğru çıkarırsınız. YDS İngilizce çalışmaya çıkmış sorularla başlamak önemlidir; çünkü çıkmış sorularla YDS İngilizce çalışmaya başlamak elinizdeki kaynakları çalışırken özellikle hangi noktalara dikkat etmeniz, nelerin altını çizmeniz gerektiği konusunda sizi aydınlatır, başka bir ifadeyle, sizi uyarır. Böylece elinizdeki 300 sayfalık kaynağın 300 sayfasının altını çizmek yerine belki 30, belki 40 sayfasının altını çizmeniz gerektiğini fark edersiniz ya da 3 sayfa bile altı çizilmesi gereken önemli bir bilgi yoktur o kitapta da bunu anlar ve onunla vakit kaybetmek yerine yeni bir kaynakla devam etme kararı alırsınız.

Daha da önemlisi, YDS İngilizce sınavında başarılı olmak için ‘sıfırdan’, yani “am, is, are”dan başlamanız gerekmez. Hatta birçoğumuzun kısıtlı zamana karşı yarıştığı böyle bir dünyada ‘sıfırdan’ başlamak YDS İngilizce için ciddi zaman kaybıdır. Doğru yöntemleri kullanarak disiplinli bir çalışma sergileyen ve mümkünse bu konuda destek alan herkes ‘sıfırdan’ başlamadan çok rahat YDS İngilizceden 50’den 90’a dilediği puanı alabilir. Beyin, birçoğumuzun tahmin ettiğinden çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve siz onu neye ne kadar yorar, zorlarsanız o yönde yol alır. YDS İngilizcede sürekli basit konularla haşır neşir olan beyin, özellikle kısıtlı zaman söz konusu olduğunda, bir üst seviyeye geçmekte zorlanır ve YDS çatıp geldiğinde sonuç çoğu zaman hüsran olur. Oysa YDS İngilizce çalışmaya çıkmış sorularla başlayan bir öğrenci zaten YDS heyecanını daha ilk adımdan tatmış olur ve bilinmezlik ortadan kalkacağı için bir süre sonra o öğrenci için YDS korkulacak bir unsur olmaktan çıkar. Peki, YDS İngilizce çalışmaya çıkmış sorularla başlayan bir öğrencinin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

1. Çıkmış soru testlerini seçerken “kolaydan zora” yaklaşımını kullanın. Bilindiği üzere, ÖSYM, üniversiteye girişte lise yabancı dil bölümü öğrencilerine LYS-5 adı altında İngilizce sınavı yapmaktadır. Bu sınavlar, YDS İngilizceden nispeten daha kolaydır. Bu yüzden, çalışmaya LYS-5 İngilizce çıkmış soruları ile başlayın (daha önceki adı YDS) ve ardından günümüz YDS İngilizce çıkmış soruları ile devam edin (daha önceki adı KPDS). Geçmişte sosyal, fen ve sağlık bilimlerine özel hazırlanan ÜDS nispeten teknik bir içeriğe sahip olduğu için ÜDS çıkmış sorularına her zaman daha dikkatli yaklaşın ve sizi YDS mantığından uzaklaştırmasına izin vermeyin.

2. Çıkmış soru testinin tamamını çözmek yerine tek tek ya da sayfa sayfa çözmeye özen gösterin ve hemen ardından herhangi bir sözlük yardımıyla bilinmeyen kelimeleri bulun (ben bunun için öğrencilerime daha etkili kelime öğrenme yöntemi olduğu için “translate.google ile çıkmış soru bilinmeyen kelimelerini bulma” yöntemini öneriyorum) ve mutlaka kelime defterinize not alın. Bunun nedeni, testin tamamını çözdükten sonra bilinmeyen kelimeleri bulmak üzere soruya döndüğünüz takdirde soru ile ilgili zihninizde oluşan çağrışımların büyük bölümünü yitirmiş olursunuz, bu da çalışma ve öğrenme verimliliğinizi düşürür.

3. Çıkmış soru testleri dâhil olmak üzere hiçbir test YDS’ye kadar tamamlanmış değildir; mutlaka düzenli aralıklarla bu testleri tekrar gözden geçirin ve daha önce sözlük yardımıyla bulduğunuz kelimelerin zihninizde ne kadar yer ettiğini tekrar tekrar ölçün.

Son olarak, çıkmış soruları en sona bırakayım ki YDS İngilizce öncesinde elimin altında ‘orijinal’ sorular bulunsun düşüncesinden vazgeçin. Hiçbir YDS İngilizce deneme sınavı YDS İngilizce çıkmış soruları tadında değildir ve cevapları çoğu zaman gerçek sınavın açıklığına ya da sadeliğine sahip değildir. YDS İngilizce çıkmış sorularının cevapları ÖSYM’nin sorular aleyhine açılabilecek olası davalara karşı bir tedbiri olarak olabildiğince belirgindir ve doğru ipuçlarını takip eden bir öğrenci için çoğu zaman “Ben buradayım!” diye haykırır.

Bu çığlığı duyun; doğru cevap orada, YDS İngilizce çıkmış sorularda.